Assalamualaikum.
Not as usual, post kali ni laila nak share pasal main
masak masak pulak. heee.
Nak share resepi
sikit. Memandangkan laila ni still kategori beginner & amatuer lagi, so
insyaAllah lepas2 ni lagi byk resepi yg simple2 gila and berbajetkan modal yg
murah yg laila akan share. Resepi yg sampai nak terbalik dapur tu, tak de lah
laila share. Yang mana yang simple and laila pernah buat, laila share kat sini.
Kebanyakan resepi tu pun laila jumpa kat blog2 and page2 kat Facebook and
Instagram. And one more
thing, InsyaAllah resepi yg laila akan share more to desert and cake.
Almaklumlah, ceq
ni suka mengudap ngudap. Kalau main course lauk pauk tu, biar jelah mak yg
masak. Sebab memang sedap sangat dah pun dan best in the universe, buat apa laila
nak masak lagi kan. Heee. Lagipun mak dah penat membanting tulang (acewah)
siapkan lauk tengahhari,so untuk makan petang and side desert ni, biarlah laila
tolong buatkan.
Mungkin untuk
golongan yg dah teror memasak, resepi yang laila share ni, apalah sangat kan.
So, target laila adalah golongan yg malas masuk dapur tapi teringin nak makan
itu ini, golongan yang baru nak try2 masak tapi tak jumpa resepi simple2 &
golongan yang memang suka spend time menggoogle mencari resepi and try buat
segala bagai resepi yg terjumpa tu, macam laila. Heee.
Ada a few benda
je dalam kepala otak laila, bila sampai tahap laila bosan and terasa nak
mengunyap. Normally, laila pergi dapur, menggeledah bahan and start masak.
First, teringin nak makan, tapi tak mampu nak beli sebab mahal. Biasalah, masa
kat U lah pun, bila keluar dengan member jumpa macam2 jenis makanan, teringin
nak beli, tapi tak cukup bajet. So, pendam je lah and berazam nak buat sendiri.
Hehe. Second, nak makan tapi tak nak
susahkan mak utk masak. Mak pun dah cukup busy. Minta tolong mak masakkan lauk
yg kempunan pun dah seba salah. Third, benda nak makan dah habis. So,
basically, laila memasak based on those 3 reason. Tak ade agenda lain. Keke.
Haaa. The best
thing resepi dalam blog laila ni,korang confirm tak susah payah nak follow utk
buat. First, laila guna bahan yang simple, murah and senang dicari. Second, ceq
tak main lah sukat-sukat guna gram bagai ni. Just sukat guna cawan and sudu je.
Simple and easy. Macam laila habaq tadi, resepi kat sini sangat simple and
senang untuk korang buat. Kalau dah dua tiga kali repeat buat, kali ketiga dah
boleh buat sambil pejam mata jahhh deq nonn. Hehe. So, nanti rajin rajin lah
jenguk blog ni eh, untuk check resepi resepi yang laila update. Stay tuned!
#keephungry #keepcook
#keepeat
KEK KUKUS koko
BAHAN
Bahan
A
-
1
cwn gula perang
-
1
cwn minyak masak
-
1
cwn serbuk koko
-
1
kotak kecil susu fullcream dutchlady
-
½
cwn susu pekat manis
Bahan
B
-
1
¼ cwn tepung gandum
-
1
sudu serbuk bikarbonat
-
1
sudu serbuk penaik
Bahan
C
-
3
biji telur
-
1
sudu esen vanila
Bahan
D (topping)
-
1
sudu butter/marjerin
-
½
keping coklat masakan bar saiz sederhana
-
½
cwn susu pekat manis
-
Sedikit
air
CARA
1. Masak Bahan A dlm periuk
dengan api yang perlahan & kacau hingga larut dan sebati. Make sure api
sentiasa perlahan, sebab tak nak terhangit.
2. Ayak & gaul Bahan B.
3. Pukul Bahan C hingga kembang.
4. Tutup api Bahan A &
masukkan Bahan C ke dalam Bahan A. Jangan biarkan, pastikan terus kacau
campuran bahan tu sampai betul betul sebati.
5. Masukkan sedikit demi sedikit
Bahan B dalam campuran Bahan A&C. Masukkan dengan cepat dan terus gaul,
sebab tak nak nanti tepung berketul-ketul, bila dah betul2 sebati baru masukkan
lagi sikit demi sikit. Ulang sampai Bahan B habis dan gaul hingga sebati.
6. Masukkan adunan ke dalam
loyang dan kukus hingga masak.
7. Next, utk topping pulak, Bancuh susu pekat manis
dengan sedikit air. Make sure air tak banyak sebab tak nak nanti coklat terlalu
cair. Masak dalam periuk dengan api perlahan.
8. Masukkan coklat masakan dan
mentega ke dalam susu yang dididih. Apabila mentega dan coklat sudah cair dan
sebati, tutupkan api.
9.Sementara tunggu kek siap
dikukus, simpan coklat yang telah siap ke dalam fridge.
10. Apabila kek telah siap
dikukus, biarkan ia sejuk seketika, kemudian tuang topping coklat yang sejuk.
11. Siap & makan! Tapi, lagi
best kalau simpan dulu kek tu dalam fridge. Dah sejuk baru best makan!
p/s
: make sure utk sukat bahan yg guna cawan, pastikan guna cawan yang sama utk
semua bahan. Sebab kalau guna saiz cawan yg berbeza-beza, tak balance lah bahan
and tak menjadilah kek. So, take note!
#pesanmak
so, try it, enjoyed it! :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan